Jdi na obsah Jdi na menu
 


život Jaroslava Křoviny

Jaroslav Křovina se narodil 18. října roku 1896 v Úpici v okrese Nová Paka. Prožil zde těžké mládí, v dětství pracoval v továrně jako tkadlec, později vystudoval obchodní školu v Hořicích.  V osmnácti letech byl odveden a zúčastnil se 1. světové války na italské frontě. Sloužil u 39 výzvědného pluku. Při bojích v Itálii u Monte Sabatina byl 8. 8. 1916 zajat a v zajateckém táboře Santa Maria Capua Vetere           u Neapole, kde strávil téměř dva roky, složil přísahu Čs. republice a vstoupil do italské legie. Během své legionářské služby získal Čs. revoluční medaili a italské vyznamenání Fattiche di Guerra. Z 1. světové války se vrátil jako poručík. 

V roce 1922 odešel do Francie. Po návratu v roce 1925 pracoval u různých firem jako cizojazyčný korespondent, kde využil své znalosti němčiny, italštiny a francouzštiny. V roce 1934 vstoupil do služeb obce Horní Počernice a pracoval zde jako obecní tajemník.  Veřejně se angažoval zejména v Sokole, kde zastával funkci starosty.

V době po obsazení Československa nacistickou armádou se ihned zapojil do  činnosti odbojové skupiny Obrana národa, v jejímž čele stáli generálové Bílý a Vojta a  jejíž významnou složkou byli členové Československé obce sokolské, legionáři a státní zaměstnanci. Vlastenecká ilegální skupina v Horních Počernicích, kde působil, se nazývala V Boj, nebo také Inka (podle Inky Bernáškové roz. Preissigové) a jejím hlavním cílem bylo realizovat ilegální přechody do zahraničí, shromažďovat zpravodajské informace a provádět protinacistické zpravodajství.  Zásluhou Jaroslava Křoviny byl také vydáván ilegální časopis V boj, který byl vydáván na samotě Sichrov (Haličce).

Po útoku na říšského protektora Reinharda Heydricha byla dne 2. června 1942 v Horních Počernicích konána německým vojskem prohlídka domů a kontrola všech osob. Po ukončení prohlídky bytu tajemníka Křoviny vojáci odešli, za několik hodin se však, pravděpodobně na udání bývalého strážníka Šnajdra, vrátili a po opětovné důkladné prohlídce nalezli opakovací pistoli. Jaroslav Křovina byl Gestapem ještě téhož dne zatčen, následně odsouzen k trestu smrti a o několik dní později  8. 6.1942 v Praze na kobyliské střelnici popraven.

Na jeho památku nese v Horních Počernicích jedno náměstí jméno "Křovinovo".

 

 

odkazy na zajímavá videa  a weby o osobnostech a organizacích souvisejících s životem a činností Jaroslava Křoviny:

Inka Bernášková -  https://www.youtube.com/watch?v=bSaiZrtFX0A

ing. Vojtěch Baudisch - https://www.youtube.com/watch?v=OFlc1mu-g1U

TJ Sokol Horní Počernicehttp://www.sohopo.estranky.cz/